Bærekraft


Vår mat skal du kunne spise med god samvittighet. Det er viktig for både oss og for planeten. Selv om vi arbeider med miljø og bærekraftige løsninger på mange områder, er det spesielt tre områder vi gjør en ekstra innsats på. Dette utgjør en stor del av vår hverdag og er noe vi bryr oss ekstra mye om.

MATSVINN

Mat er selveste hjerteroten hos oss i Kjøkken og Kaffe. Hver dag åpner vi dørene for å servere våre gjester rause måltider laget med kjærlighet. Mat er bokstavelig talt vårt levebrød, og vi behandler råvarene deretter. Å kaste mat er å kaste bort verdifulle ressurser, og vi jobber hele tiden for å forbedre oss på dette området. Vi ønsker både å redusere matsvinn og å finne smarte løsninger for overskuddsmaten vi har på slutten av dagen.

Menyen hos KOK er utviklet for å skape minst mulig matsvinn. Vi bruker mange av de samme ferske råvarene i våre retter, men tilbereder dem på ulike måter slik at smaksopplevelsen blir spennende og variert. Slik holder maten seg ferskere og vi må kaste mindre. Samtidig krever dette mindre transportering av varer. Det tror vi er bedre for både deg, for oss, og ikke minst – for miljøet.

Kunnskap er første steg mot å redusere matsvinn, og det er derfor viktig for oss å vite hvilken mat som er til overs mot slutten av dagen. Hver dag fører vi en oversikt over hvor mye mat som er til overs, og jobber kontinuerlig med tiltak for å redusere dette.

Fra første åpningsdag vil KOK selge overskuddsmat i matredder-appen Too Good To Go. Vi vet at vi må samarbeide for å få til de beste resultatene, og vi heier på slike løsninger som gjør det lett for både oss og våre gjester å redde deilig mat fra å bli kastet.

KAFFE

Hos Kjøkken & Kaffe verdsetter vi de gode stundene, og vi vet at gode minner skapes over en kopp rykende varm kaffe. Vi er stolte over å kunne servere våre gjester en kaffe som kan nytes med god samvittighet, helt fra første slurk til siste dråpe.

KOKs espresso er FairTrade-sertifisert. Det betyr at bønder som produserer får bedre betalt og arbeider under gode arbeidsforhold. Kaffe er en av verdens råvarer med størst risiko for brudd på menneske- og arbeidsrettigheter. Derfor er vi stolte av at vår kaffe bidrar til å endre dette. Kaffe produseres videre i områder som er svært utsatte for klimaendringer. Vår FairTrade-sertifiserte kaffe bidrar til økt kunnskap og muliggjør investeringer i bedre produksjonsmetoder slik at bøndene får mer forutsigbare inntekter.

KOKs kaffe er Rainforest Alliance-sertifisert. Det betyr at kaffen er produsert under forhold som er bedre for miljøet, spesielt med tanke på avskoging og andre miljøødeleggelser. Samtidig sikrer ordningen at bøndene arbeider under mer verdige forhold.

Nordmenn er en av de største kaffedrikkerne i verden, og derfor er vi stolte av at vår kaffe er bærekraftig produsert og hjelper jordbruket å produsere enda mer kaffe. Vi har valgt en leverandør som har jobbet med bærekraftig kaffeproduksjon i lang tid, og som vi kan stole på at skaffer oss den beste kvaliteten og tryggheten.

Når du drikker en kopp kaffe fra KOK vet du at bøndene som har dyrket kaffen får bedre inntekt, bedre arbeidsforhold og får hjelp til å legge om til mer bærekraftige dyrkingsmetoder.

EMBALLASJE

God emballasje er helt nødvendig for å bevare smak og kvalitet i maten, og det er derfor en viktig del av KOK. Vi gjør mange store og små tiltak for å redusere og forbedre emballasjebruken vår. Vi ønsker å fase ut all engangsemballasje av plast, og er allerede på god vei til å oppnå dette. Som et alternativ til plastemballasje benytter vi produkter laget av papp, papir eller andre materialer av fornybare ressurser.

Vi ønsker også å fase ut bruken av det som kan ansees som unødvendig plast. For eksempel gir vi ikke ut sugerør til alle som kjøper drikke, men de som trenger et sugerør får selvsagt utdelt et sugerør i papp. Sugerør kan gjøre stor skade på dyre- og fugleliv dersom det havner i naturen og i havet, og er derfor en viktig sak for oss.

I tillegg til å bruke emballasje av fornybare materialer, ønsker vi i størst mulig grad å tilby emballasje som er produsert lokalt. I KOK mener vi det er unødvendig å transportere kaffekopper og annen take away-emballasje gjennom flere kontinenter, når det finnes alternativer som er tilgjengelig her i Norge.

Vi ønsker å gjøre det vi kan for å redusere vår emballasjebruk, og legger også til rette for at våre gjester skal kunne bidra på enkle og smarte måter. For eksempel gir vi deg 10 kroner i rabatt dersom du har med din egen kopp når du kjøper take-away kaffe. På denne måten kan du bidra til å redusere bruken av engangskopper, samtidig som kaffen din holder seg varm lengre.

Vi jobber hardt for å fjerne all plastemballasje og sørge for at annen emballasje vi bruker er bærekraftig produsert. Selv om vi benytter en mer miljøvennlig emballasje må vi likevel sørge for at dette ikke forsvinner i naturen. Dette klarer vi ikke alene, og vi håper at du som spiser hos oss ønsker å bidra slik at vi kan oppnå dette sammen. Når du forlater KOK med en pose nylaget mat eller en kopp varm kaffe, håper vi du tar ansvar for å unngå at dette havner i naturen. Vi skal gjøre vårt beste for å gjøre det tydelig hvordan du skal sortere emballasje fra KOK, og håper du hjelper oss med å fullføre det siste steget for fornuftig emballasjebruk.

Kjøkken & Kaffe er en del av Jordanes. Jordanes rapporterer på ESG og Åpenhetsloven som en gruppe. All relevant informasjon finnes på www.jordanes.no.